Divers

Meer vrouwelijke wetenschapsters verdienen een standbeeld

Artikel

Er bestaat geen aimabeler intellectueel dan Etienne Vermeersch. En geen grotere aanhanger van het feminisme. Voor Wax blikt de Vlaamse denker terug op zijn woelige studentenjaren en op het feministisch reveil dat hem persoonlijk transformeerde. 'Ik vind het ergerlijk dat veel hedendaagse feministes nauwelijks iets weten over de strijd van de wetenschapsters uit het verleden.'

Spinoza, de eerste waarlijk verlichte mens

Artikel

Toen hij na zijn eerste hartaanval voor verzorging werd weggevoerd, nam de moraalfilosoof Etienne Vermeersch (71) één boek mee: de Ethica van Baruch de Spinoza (Amsterdam 1632 - Den Haag 1677). "Bij zo'n denker kom ik tot rust."

Grenzen aan de vrije meningsuiting

Artikel

Er was de moord op Theo van Gogh, er zijn de doodsbedreigingen aan het adres van de politica's Ayaan Hirsi Ali en Mimount Bousakla. In Londen werd een theaterstuk afgelast omdat het beledigend zou zijn geweest voor Indiase sikhs. Overal in Europa duiken voorstellen op om oude wetten op godslastering weer in te voeren. Bij ons is ondertussen het Vlaams Blok-proces nog maar half verteerd. Waar liggen de grenzen van de vrije meningsuiting? Een gesprek met de filosoof Etienne Vermeersch.

Vragen en antwoorden over materialisme

Artikel

 Vaak gestelde vragen en opmerkingen in verband met materialisme.

Discussie over vrije wil

Artikel

Vraag: Hebben wij een vrije wil of beschikken we enkel over de illusie van een vrije wil? Hoe springen skeptici om met deze vraag en de consequenties hiervan? Kunnen we een experiment opzetten om aan te tonen dat we een vrije wil hebben of is het onmogelijk om een dergelijk experiment op te zetten?

Een noodzakelijk debat, filosoferen over de affaire-Guggenheimer

Artikel

In november 1999 laat een rechter de satirische roman "Uitgeverij Guggenheimer" van Herman Brusselmans uit de handel nemen na klacht van ontwerpster Ann Demeulemeester, die samen met vele andere bekende Vlamingen in het boek figureerde. De uitspraak ten gronde op 21 december 2000 bepaalde dat de roman terug verkocht mocht worden. Herman Brusselmans werd veroordeeld tot het betalen van 100.000 BEF schadevergoeding.

Viervoudige zelfmoord in Kasterlee: een andere media-aanpak was wenselijk

Artikel

Toen ik door een paar kranten werd opgebeld om commentaar te verstrekken bij de tragedie van Kasterlee en het Humo-interview daarover, had ik vooral vragen over de aanpak van de journaliste: had ze wel al het mogelijke gedaan om de kinderen te waarschuwen? Mijn tweede bedenking betrof de wijze waarop Humo dit drama in de openbaarheid had gebracht: was dit niet op of over de rand van het toelaatbare?