Een geschiedenis van Jezus Christus

Boek
Afbeelding verpakking hoorcollege Etienne Vermeersch

Een hoorcollege over de historische Jezus en de Christus van het geloof

Door: Vermeersch, Etienne 
Luisterduur: 2,5 uur
Levertijd: Direct te downloaden of onbeperkt streamen via de Home Academy Club :

https://www.home-academy.nl/products/een-geschiedenis-van-jezus-christus/

Datum uitgave: 2015
ISBN: 9789085301400

Samenvatting

In zijn hoorcollege reconstrueert Etienne Vermeersch het leven van Jezus van Nazareth volgens een historisch-kritische methode. Deze bestaat uit een kritische analyse van de beschikbare bronnen en hun culturele en historische context om zo te beargumenteren wat historisch is en wat niet.

Algemeen wordt aangenomen dat Jezus van Nazareth een Joodse profeet was die vermoedelijk geboren werd tussen 5 v.C. en 5 n.C. Tussen 26 en 36 n.C. trad hij in Galilea en Judea naar buiten als profeet. Op bevel van de Romeinse prefect Pontius Pilatus werd hij in 30 (of 33) n.C. door Romeinse soldaten gekruisigd. Echter, er bestaan geen directe historische bronnen over Jezus. 

Met grote encyclopedische kennis, humor en eloquentie, behandelt Vermeersch de beschikbare bronnen en de meest betrouwbare getuigenissen, zoals o.a. de werken van Flavius Josephus, Paulus en de evangeliën. De evangeliën zijn echter geen ooggetuigenissen, maar veeleer de neerslag van wat minstens 40 jaar na de dood van Jezus leefde in plaatselijke gemeenschappen. Bij het hoorcollege hoort een lijst van aanbevolen literatuur, deze kunt u hier downloaden.
https://www.home-academy.nl/wp-content/uploads/2015/05/Een-geschiedenis-van-Jezus-Christus-Synopsis.pdf

Het hoorcollege Een geschiedenis van Jezus Christus is alleen als download beschikbaar. Klik hier voor onze handleidingen over downloaden en/of het beluisteren van onze hoorcolleges op een PC, Mac, tablet of telefoon.

U kunt het hoorcollege tevens via onze streamingdienst beluisteren.
 

Inhoudsopgave

 • College 1. De basisgegevens 
  • H1. Uitgangspunten bij historisch onderzoek
  • H2. De canonieke evangeliën
 • College 2. De historische Jezus
  • H3. Onderzoek naar de historische Jezus
  • H4. Situering van de evangelieverhalen
 • College 3. De Christus van het geloof
  • H5. Van dood en verrijzenis naar Messias en God de Zoon
  • H6. De leer van de evangeliën en het christendom
 

Over de spreker: Vermeersch, Etienne

Prof. dr. Etienne Vermeersch is een Vlaams filosoof, ethicus, scepticus en opiniemaker. Hij is emeritus-hoogleraar aan de Universiteit van Gent en al meer dan 30 jaar een van de meest toonaangevende filosofen van België.
Oorspronkelijk studeerde hij voor priester, maar na vijf jaar trad hij uit de jezuïetenorde en werd atheïst. Hij weerlegt het bestaan van God, onderzoekt de historiek en de inhoud van de Bijbel en de Koran, en keert zich tegen de vrouwonvriendelijke praktijken in de geopenbaarde godsdiensten.
Hij was o.m. lid van de Vlaamse Raad voor Wetenschapsbeleid, van de Raad van Bestuur van het Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie, van de MiNa-Raad en van de Federale Raad voor Wetenschapsbeleid en voorzitter van het Raadgevend Comite voor Bio-ethiek.
Etienne Vermeersch publiceerde vele wetenschappelijke werken, opiniestukken in kranten en tijdschriften en boeken voor een breed publiek, waaronder: De ogen van de Panda, een milieufilosofisch essay (1988), De rivier van Herakleitos, met co-auteur Johan Braeckman (2008) en Een zoektocht naar waarheid, in samenwerking met Dirk Verhofstadt (2011). Kijk voor meer informatie op www.etiennevermeersch.be