Rouwregister

Etienne Vermeersch
foto © Tom Schoepen

Prof. dr. Etienne Vermeersch
May 2, 1934 - January 18, 2019

Etienne Vermeersch was emeritus professor of philosophy at the University of Ghent, Belgium, which he formerly served as vice rector. 
A renowned Belgian moral philosopher and classical philologist, he was one of the founding fathers of the abortion and euthanasia law in Belgium. 
He served five years as a Jesuit priest, broke with his faith at age twenty-five, and later became an atheist and naturalist. 
He was also one of the leading skeptics in Europe.

Laat een rouwbericht achter

Het e-mail adres wordt niet gepubliceerd maar wel opgeslagen om misbruik van het formulier te voorkomen.
Bart Syroit
06 december 2021 - 10:05

Beste Etienne, We missen uw zeer wijze, heldere en gegronde kijk op de vele verschillende aspecten van onze maatschappij en vrees dat we nooit nog iemand gaan meemaken die zo een sterke en oprechte toelichting rond een maatschappelijk probleem kan geven. Uw heengaan is een enorm verlies voor onze maatschappij en kijk nog regelmatig, weliswaar met weemoed, naar de opnames van de debatten waarop u aanwezig was en uw onverbeterlijke inbreng kon geven. Bart Syroit

Danny Festiens
12 september 2021 - 22:14

Erg bedroefd door zijn overlijden.
Kijk nog heel vaak terug naar video's van zijn lezingen en tv debatten. Wijze man waar ik tot op mijn laatste uur respect voor zal hebben. Zijn levensvisie loopt evenwijdig met de mijne. Bedankt Etienne voor al die mooie lezingen en debatten die ik zal blijven koesteren. Moge het je goed gaan hierboven 🍀

Stijn Verbist
21 juli 2021 - 12:11

Nog steeds kijk en luister ik graag naar opnames met Etienne Vermeersch. Hij was echt vrij in zijn denken, oversteeg belangen en groeperingen. Een denkvermogen van een uitzonderlijk niveau. Ook vandaag nog een stem die we missen…

CB
14 juli 2021 - 01:28

Respect!

Paul Gysemberg
02 mei 2021 - 16:51

Ben diep bedroefd door het overlijden van Professor Vermeersch ,een man die op vele ethische dossiers zijn stempel heeft gedrukt .Een begenadigd spreker die de man of vrouw op straat kon bekoren door zijn vaak humoristische benadering van alledaagse dingen .Om de man te gedenken zou ik het liefdeslied ''Le temps des cerises'' willen opdragen .Rust zacht Professor

Nick Rottiers
23 januari 2021 - 23:26

Meer dan twee jaar na zijn overlijden nog steeds zwaar gemist. Zo benieuwd naar wat Etienne zou gezegd hebben over de corona pandemie, de gebeurtenissen van 6/1/2021 in Washington etc.

Joop Koehler
16 december 2020 - 12:03

Als er een hemel bestaat ,dan is hij daar zeker.

Joop Koehler
16 december 2020 - 12:03

Als er een hemel bestaat ,dan is hij daar zeker.

Koen De Troyer
11 oktober 2020 - 10:53

Nooit een mens gekend die kennis met rationaliteit en oprechtheid (ook in de openbaarheid) kon neerzetten op een intellectuele en tegelijk nederige en toegankelijke manier, waarbij hij het zelfkritische aspect nooit schuwde.

Lars Courtens
21 juli 2020 - 23:41

Etienne,
U heeft mij in korte tijd sterk geïnspireerd. Met uw zeer uitgebreide kennis en passie voor de rede heeft u mij als mens sterker gemaakt. Ik vergeet uw invloed nooit!

Tim Guldentops
12 juli 2020 - 04:07

Beste Etienne,
Niemand zal nooit je geleerdheid, en parate kennis kunnen evenaren,
Maar weet, je werk zal worden voortgezet. Je bent nooit ver weg!
RIP beste man

werner lathouwers
27 juni 2020 - 12:45

Hij zei niemand is onvervangbaar en bewees zelf het tegendeel.

Arnold Schelstraete
03 juni 2020 - 19:45

U was een eenvoudig en bijzonder groot mens Etienne, ik wil je danken voor de invloed die u op me had. Door u ben ik over een aantal zaken gaan nadenken, nogmaals bedankt daarvoor.

Ineke Meireleire
09 mei 2020 - 21:16

Met veel respect en interesse heb ik naar de Podcast geluisterd waarin u het heeft over de dood en het leven. Het is indrukwekkend uw visie te horen, en vooral heel spirerend. Spijtig dat er geen nieuwe interviews en werken van u zullen verschijnen.

Connie Vandenbogaerde
30 maart 2020 - 01:17

Beste Etienne. Zoals jij sprak noem ik een kat een kat noemen. Ik hou van je duidelijke toegankelijke taal. Aan jou zal ik nog veel leren.

Sara De Mulder
07 februari 2020 - 15:18

Nog elke dag bepaald u met uw geschriften mijn gedachten, engagement en toekomst. De ogen van de Panda is het fundament waarop ik mijn kinderen opvoed. 'Het recht van het kind op een goed leven moet primeren op dat van ouders om kinderen te krijgen.' U bent geliefd, u wordt gemist, u zal voortleven in de volgende generaties...

Eric Sobrie
28 januari 2020 - 18:41

Amper één jaar later en we missen je steeds meer. Wie neemt de rol van 'integer geweten van Vlaanderen' over. Er is ontzettend veel behoefte aan.

roger lacquet
15 januari 2020 - 18:12

Hier mijn oprechte deelneming die mij getroffen heeft bij het heengaan van Prof. Etienne Vermeersch die ik zeer waardeerde en veel respect had.

Karel Haegeman
09 januari 2020 - 23:41

Bedankt, Etienne, voor het ongezouten delen van je immense kennis en loepzuivere inzichten in de grote thema's van het leven. Je was de laatste homo universalis. Je hebt van de wereld een betere plek gemaakt!

Michiel
26 december 2019 - 23:46

Een interview met Etienne Vermeersch zien en stil worden van de wijsheid. Je wordt gemist hier, grote denker.

Roger Backx
30 oktober 2019 - 22:02

Ik heb je veel te laat ontdekt ! Gelukkig zijn er je boeken, teksten en interviews. Bedankt om al deze kennis met ons te willen delen.

Pierre-Henri VERSTRAETE
10 oktober 2019 - 21:48

Het is nooit voor goede intenties.
Laat me even terugdenken aan het leven een groot, eenvoudig man....

Dimitri Nicoli
07 oktober 2019 - 21:27

Je scherpzinnigheid en verlangen naar diepe menselijke dialoog, met wie dan ook (ongeacht afkomst, geloofsovertuiging, ...), hebben je tot een groot man gemaakt. Bedankt voor je inzichten!

Jacques Bulens
16 september 2019 - 13:48

Wijze bescheiden man. Je boeken en ideeën betekenen veel voor mij.

Alexander Yarizadeh
05 september 2019 - 09:59

Rest in peace

Willy Van Ryckeghem
24 augustus 2019 - 11:32

We zijn veel aan Etienne verschuldigd. Mijn vrouw Nicole Hacquaert en ik lunchten dikwijls met hem in De Brug in de jaren zestig, wanneer we allemaal aan onze loopbaan begonnen.

Marilu
16 mei 2019 - 15:30

Ik heb nog maar dit jaar van hem gehoord, maar hoe meer ik van zijn werk lees, hoe beter het belang ervan ik begrijp.
Jammer dat ik hem nooit zal ontmoetten, maar ik ben dankbaar dat er iemand zoals hij er is geweest. Ik hoop dat wij allemaal iets van hem kunnen leren.
Rust zacht

Willem De Sutter
27 april 2019 - 10:43

Soms had ik vage ideeen over wat goed of slecht was, waar of onwaar, ethisch of onethisch....
Bij de professor vond ik dikwijls antwoorden. Op een eenvoudige, verstaanbare manier kon hij belangrijke vragen beantwoorden. Bedankt, professor Vermeersch!

Daniel Van haecke
24 april 2019 - 09:48

Ik blijf Etienne herinneren als een uitmuntende filosoof en erg innnemende persoon. Moge zijn gedachtengoed blijven voortbestaan. Ik zal hem nooit vergeten.

Johnny Marquenie
09 april 2019 - 09:04

Het doet pijn iemand te zien vertrekken die zo gepassioneerd, zo helder, zo volledig “mens” is. Iemand naar wie iedereen met het hart en de hersenen op de juiste plaats naar opkijkt. Of zou moeten opkijken. Wat een pijn dat we elkaar nooit ontmoetten. Dat ik –als intellectueel buitenstaander- nooit heb kunnen zeggen: “volledig mee eens” en nooit heb kunnen horen “tuurlijk dat”. Want dat zou onvermijdelijk geweest zijn.

Ik wens je geen “het ga je goed”.
Je zou er eens om grijnzen met die aanstekelijke pretoogjes.
Maar “het ging je goed”.
Ja, dat wens ik je.
Dat het je goed ging.

Sterkte aan de familie, vrienden en zij die hem mee blijven koesteren.

Johan Reinier Faasen
05 april 2019 - 18:56

Ik schrik er van te vernemen dat professor Vermeersch is overleden. Ik was een artikel van hem aan het zoeken toen ik het zojuist vernam. Een zeer weldenkend en ethisch mens waar ik ontzettend veel van geleerd heb.Ik ben blij dat hij toch vele fijne jaren gekend heeft.
Ik herinner me een citaat van hem toen hem eens gevraagd werd wat er als graftekst gegraveerd zou moeten worden moge hij komen te overlijden, waarop hij met een knipoog naar de dood antwoordde:

"Non fui, fui, non sum, non curo"

In die geest zal ik hem dan ook herinneren en moge hij door menig met een fijn gevoel herinnert worden en door velen ook nog gelezen en bekeken worden, want veel van zijn publicaties en discussies zijn nog altijd even actueel.

Sanctobin Claude
02 april 2019 - 11:21

Ik was niet altijd akkord met professer Vermeersch zijn meningen .
Maar hij was altijd verrijkend en gaf me stof tot nadenken..
Een groot denker waar ik gigantisch veel respect voor had.
Sterkte aan de familie en vrienden.

ronald brands
30 maart 2019 - 20:42

Zo dankbaar dat ik u heb mogen beluisteren! Rust zacht.

Dagobert De Grave
28 maart 2019 - 06:02

Ijzersterke en overtuigende betogen van Prof. Vermeersch op basis van verifiëerbare feiten hebben een diepe indruk nagelaten en hebben mij gevormd. Zeer dankbaar om zijn vele leerrijke bijdrages in maatschappelijk belangrijke debatten. Zijn werk in de ethische commissie ter voorbereiding van de euthanasiewetgeving toont het grote respect die hij steeds heeft gehad voor de vrijheid van elke mens en de persoonlijke invulling van een waardig leven. Droef om zijn heengaan. Dank om zijn nalatenschap.
Veel sterkte aan zijn vrouw, familie en naasten.

Raf Vanhellemont
21 maart 2019 - 12:18

respect for a great men with so-much to teach and to learn from thank you for your wisdom and taking the time to answer to question, RIP Etienne

Professor Willem Verbeke Ph.D.
17 maart 2019 - 18:28

Sad to read that my former philosophy Professor Dr. Etienne Vermeersch at the University of Ghent (Belgium) died last month. He was an important teacher of mine and yes he inspired me to believe in my own ideas (and not be a follower or simply oppose just for opposing). We had to write different philosophy-essays in his class and he always liked them. We had lunch about 2 years ago in Ghent and yes it was a great conversation as we had not met each other in 40 years. Sad to see how life changes so quickly.

Guy Matthijs
15 maart 2019 - 15:50

Vandaag 15/03/2019 dacht ik aan u en wou ik u vragen om eens in uw buitenverblijf in de Ardennen te mogen overnachten omdat wij - zoals u goed weet - het niet breed hebben. Ik keek naar uw website en zag tot mijn ongeloof een overlijdingsdatum staan. Een datum begin dit jaar wanneer mijn echtgenote en ik naar de kinderen en de familie waren in het land van de goden, Indonesië. We waren het niet altijd eens maar nu dat u er niet meer bent voelt het vreend aan.

Denise coussement
09 maart 2019 - 17:06

Een man die respect verdient voor het wijze inzicht en de perfecte uitleg

Tim Hilderson
25 februari 2019 - 17:45

Ik kwam er vandaag pas achter, ruim een maand na de feiten.
Shock!
Wat een groot verlies voor ons klein landje!

Walter Hermans
24 februari 2019 - 05:16

Eén standbeeld neerzetten is wel het minste aan eerbetoon dat passend is! Een tweede aan een taalgrens is al evenzeer aangewezen want Etienne Vermeersch keek over grenzen heen, steeds op zoek naar wat verbindt in wat onderscheidt.

Rita Dillen
12 februari 2019 - 00:58

Een groot verlies. Bedankt voor al je wijsheid en scherpzinnigheid. Je inzichten en oprechtheid hebben me altijd geïnspireerd .
Veel sterkte aan de familie en vrienden.

saskia de schrijver
11 februari 2019 - 01:44

U was mijn grootste Belgische voorbeeld en aanmoediging in het willen begrijpen en durven denken. Een zeer groot geschenk aan een onbeduidend iemand. Bedankt.

Ahmet Duran
10 februari 2019 - 22:17

Abortus is moord

Stijn Heylen
10 februari 2019 - 22:10

Hartelijk dank voor het verschaffen van zoveel inzicht en het eerlijk en oprecht strijden voor je ideaal van waardigheid, je benadering van essentie en streven naar waarheid. We gaan je missen, niet alleen in debat.

Xavier Depraetere
05 februari 2019 - 03:57

Dat “Het geweten van Vlaanderen” in vrede mag rusten. Dank u voor alles wat u gedaan en verwezenlijkt hebt.

Erik Libbrecht
03 februari 2019 - 11:12

Bedankt mevrouw Vermeersch dat u ons liet genieten van deze briljante geest. Gesprekken van hem werketen steeds geestverruimend , het ga je goed.

Nadine derycke
03 februari 2019 - 01:42

Geachte Mevrouw Vermeersch,
Mag ik U hierbij mijn warmste medeleven overmaken bij het pijnlijk verlies van Uw geliefde echtgenoot. Ik herlees momenteel zijn boek “Zoektocht naar waarheid” en betreur dat er nu geen nieuwe pareltjes als deze zullen volgen.
Ik wens U veel sterkte om zonder hem verder Uw weg te vinden.
Heel genegen,

Reginald Bal
02 februari 2019 - 23:56

U was een wijs man, we gaan u missen.
Mijn medeleven aan familie en vrienden.

tom bracke
01 februari 2019 - 17:13

Niemand heeft zoveel doorleefde kennis opgebouwd vanuit de verschillende hoeken ban de samenleving als de professor. Laten we eindeloos blijven luisteren naar zijn pleidooien, zelfkritisch verder lezen in met zijn woorden en inzicht de zoektocht naar waarheid verder zetten.
Tom Bracke

Eddy Deproost
01 februari 2019 - 16:55

Mijn medeleven voor de familie en vrienden.
U was een "onnoemelijk" scherpzinnig, glashelder en bevlogen lesgever en debater. Uw kritisch, zelfstandig, onversaagd, geëngageerd (Verlichtings)denken was en bleef een inspiratie voor het leven. Heel erg bedankt!