Universiteit Gent verliest met Jaap Kruithof een van zijn iconen

Etienne Vermeersch
Wikimedia Commons - Jaap Kruithof

 'Hij heeft vele duizenden studenten leren nadenken’.

Jaap Kruithof is niet meer. De bekende Gentse filosoof overleed gisteren op 79-jarige leeftijd. Generaties studenten aan de Universiteit Gent hingen aan zijn lippen tijdens de lessen Ethica en Waardenfilosofie. 'Zijn invloed is dan ook nauwelijks te onderschatten', zegt professor-emeritus Etienne Vermeersch.

Het belang van Jaap Kruithof voor de Universiteit Gent is enorm. In het begin van de jaren zestig stond Jaap Kruithof samen met Leo Apostel mee aan de wieg van de vakgroep Moraalwetenschappen. Tot aan zijn pensioen in 1995 doceerde hij er de vakken Ethica en Waardenfilosofie.


'Hij confronteerde de studenten met zijn ideeën en ging met hen in discussie', zegt Etienne Vermeersch. 'Op die manier heeft hij duizenden studenten leren nadenken en helpen vormen. Ik heb zelf ook nog drie jaar les van hem gehad. Op mij heeft hij een grote invloed gehad. Ik was het vaak oneens met hem, maar net die discussies hebben mij gemaakt tot wie ik ben.'

Jaap Kruithof stamt nog uit de tijd dat er een grote kloof was tussen studenten en hun professoren, maar eind jaren zestig stond hij wel aan de kant van de studenten toen die meer inspraak eisten.

'Ik was toen al enkele jaren geen student meer, maar ik herinner mij Jaap Kruithof nog altijd als een zeer intelligent man met een open geest', zegt oud-burgemeester Frank Beke. 'Het moet ergens midden de jaren zestig geweest zijn dat ik bij hem het vak Ethica volgde. Het examen is mij altijd bijgebleven. We moesten een boek lezen en dat met hem bespreken. Ik had voor een dikke kanjer gekozen en was niet helemaal tot het einde geraakt. Daar was hij niet mee opgezet. Om te bewijzen dat ik toch kon synthetiseren, moest ik tijdens het mondeling examen zijn cursus samenvatten.'

Jaap Kruithof was een linkse opiniemaker, sterk anti-kapitalistisch en anti-liberaal. Vanaf de jaren tachtig voegde hij ook een ecologische dimensie aan zijn denken toe. Etienne Vermeersch: 'Hij had het over seksualiteit bij jongeren en voorhuwelijkse betrekkingen toen dat onderwerp nog een groot taboe was. Kruithof kwam altijd uit voor zijn mening.'

Ook na zijn pensioen bleef Jaap Kruithof zeer actief. De filosoof was een graag geziene gast tijdens de debatten van Eric Goeman tijdens de Gentse Feesten.

Met zijn gezondheid ging het de laatste maanden steil bergaf. 'Ik heb hem enkele weken geleden een uitvoerige afscheidsbrief geschreven', zegt Etienne Vermeersch. 'Een antwoord heb ik niet meer gekregen, maar van zijn zoon heb ik gehoord dat hij de brief zeer geapprecieerd heeft.'

© 2009 Corelio
Publicatie: Het Nieuwsblad / Regio Gent
Publicatiedatum: 26 februari 2009


Jaap Kruithof overleden: "Hij beïnvloedde mijn filosofisch denken" (Vermeersch)

(BELGA) = Volgens professor emeritus Etienne Vermeersch was één van de grootste verdiensten van de woensdag overleden Jaap Kruithof de invloed die hij heeft gehad op zijn denken en dat van zijn duizenden studenten. 

"Voor mij persoonlijk is Kruithof, naast Apostel, een van de twee figuren geweest die mijn filosofisch denken en mijn ontwikkeling beïnvloed heeft", reageert Vermeersch. Niet enkel hij, maar ook de "zeker 40.000 studenten" die hij les gegeven heeft, hebben veel van hem geleerd. "Hij bracht zijn studenten belangstelling voor de filosofie bij, maar ook voor de andere humane wetenschappen. Hij leerde hen écht denken: in zijn lessen kon je werkelijk in discussie gaan". 

Op deze manier heeft Kruithof ook een grote invloed gehad op het vrijzinnige onderwijs, vindt Vermeersch, doordat hij in de richting Moraalwetenschappen verschillende leraren heeft gevormd. "Sinds ons emiraat zagen we elkaar nog weinig. Maar omdat ik wist dat hij zwaar ziek was, heb ik hem enkele weken geleden nog een uitvoerige brief geschreven. Ik dacht hem daar een plezier mee te doen en dat was ook zo..

© 2009 Belga

Publicatiedatum: 25 februari 2009